КАК ДА ИЗБЕРЕМ КЛИМАТИК?

Има няколко основни момента при закупуването на климатик, които не може да пренебрегнете. Когато посетите магазин за климатици трябва да предоставите определена информация на търговеца, за да може той да Ви бъде максимално полезен.

Принципно кубатурата е водеща при избора на климатик, но не е най-важният и единствен критерий! Но без да сте измерили помещението няма как търговеца да се ориентира, за това размерите са много важни, те дават първоначалният ориентир! Какъв климатик да си купим и ще ни свърши ли работата, за която го искаме?

Необходимо е да се знае кубатурата на помещението. Нека припомним как се изчислява: Умножава се дължината по ширината по височината (стандартно е около 2,60 метра) на помещението. Например: Кубатурата на стая с размери ширина 4 метра, дължина 5 метра и стандартната височина 2,60 се 4 х 5 х 2,60 = 52 м3. За отопление са необходими 60 W изходяща мощност на климатика, а за охлаждане – 50 W на 1 м3. Също така е необходимо да остане и малко аванс от мощност, около 500 W. За текущото помещение трябва да умножим 60 W с кубатурата, която е 52 м3 и то е 52х0,06 = 3,12 kW, плюс 500W аванс т. е. трябва ни климатик с изходяща мощност около 3,6 kW. Как се изчислява изходящата мощност на климатика? 12000 BTU (климатик 12-ка) се разделя на 3,3 (12/3,3=3,6) така се получава изходящата мощност на системата, т.е. в случая е 3,6 kW, колкото са необходими за текущата стая. По същия начин и с останалите климатици 18 ка (18/3.3=5.4) 24 ка (24/3,3=7,3)

Да, това е, защото според изчисленията, които направихме ни е необходима изходяща мощност около 3,12 kW за отоплението на стаята с малко аванс от около 500 W се получава около 3,6 kW, което е равно на климатик 12 000 Btu. Това е примерно изчисление, моля консултирайте се за правилния избор и с продавач-консултанта, това ще помогне за наистина добър избор.

В днешно време не е необходимо да се убеждаваме за ролята на изолационните материали и колко важни са те. Когато имаме клиенти които желаят да поставим климатик в помещения без изолации или с големи топло загуби винаги трябва да се знае, че мощността на климатика трябва да е по-голяма от предвидената за това помещение при добри изолация и условия.

Изложението е важно по няколко причини: може да се окаже, че ако за 20кв.м с южно изложение е подходящ един климатик, за същата квадратура северно изложение той да се окаже слаб, освен това съществуват т.нар. усойни помещения в тях може да има влага, може никога да не пече слънце и т.н. Жилището панелно ли е или тухлено? – Този въпрос засяга изолацията, тухлите имат по-добри изолационни качества, а панела ако и не е изолиран съответно има големи загуби на енергия. Каква е дограмата на помещението? – Логично е когато дограмата е стара (дървена) да не е добре уплътнена, това предполага топло загуби, новата (PVC и алуминиева) дограма не позволява да се губи енергия. Колко е височината? Понякога се случва така, че височината на помещението не е стандартната за жилищна сграда (примерно: при тавански стаи, мезонети, къщи, офиси и други.) Предвидената квадратура за отопление на дадено помещение е дадена при стандартна височина 2.60 метра (примерно: 12-ка подходяща за помещения до 20 кв.м., което съответно означава 52м3 (кубични метра). При помещение от 20 кв.м. и височина 3 метра кубатурата е съответно 60м3 и подходящият климатик ще бъде 13-ка или 14-ка) Помещението жилищно ли е или промишлено? – Този въпрос се свежда до това, че когато помещението е промишлено се взема в предвид уредите които са вътре, те могат да топлоотдават. Например ако е магазин за хранителни стоки, в този случай е възможно да са инсталирани хладилни витрини или по-мощни хладилници, имайки в предвид, че компресорите на хладилниците ще отдават определено количество топлина консултантът ще ви препоръча мощност на климатика в резерв. На кой етаж се намира? – Логично е да се помисли и за това понеже както знаем първият и последният етаж са по-студени. Ако сте на първи или последен етаж е хубаво да се предвиди резерв от мощност, защото това ще даде отражение на работата на климатика в положителна посока. Какво е водещо за Вас при покупката: – цената – тишина при работа на машината – трябва ни преди всичко за охлаждане(има алтернативен начин за отопление) – Трябва ни, за да ни топли и охлажда, но отоплението е по-важно Този въпрос е важен за търговеца, има случаи, когато клиента търси възможно най-евтин вариант, понякога е важно климатикът само да охлажда, друг път е важно да е тих, а най-често да отоплява добре и да е икономичен.

В повечето случаи клиентите избират едно или две от тези качества, които са най-важни за тях и пренебрегват останалите. Ние предлагаме климатици с високо качество, ниски нива на шум,перфектно отопление и охлаждане, нисък разход на електроенергия и едновременно с всичко това и ниска цена.